Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pełnoziarniste penne z krewetkami i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron z krewetkami i warzywami to danie, które w moim domu zawsze znika błyskawicznie. Tym razem przygotowałam go w zdrowszej wersji - z brązowym makaronem, ze szpinakiem i papryką.

Pełnoziarniste penne z krewetkami i warzywami

Składniki:

Pełnoziarniste penne z krewetkami i warzywami

 

  • 250 g krewetek black tiger
  • 4 garście makaronu penne brązowe
  • 2 garście świeżego szpinaku baby
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu
  • olej
  • sos sojowy - ilość według uznania
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste penne z krewetkami i warzywami

ETAP 1:

Pełnoziarniste penne z krewetkami i warzywami
Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek, cebulę i paprykę

Paprykę myjemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Szpinak myjemy i osuszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę.

ETAP 2:

Pełnoziarniste penne z krewetkami i warzywami
Krewetki pozbawione pancerzyków i jelitek dodajemy na patelnię do warzyw

Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka.

Przygotowane krewetki wrzucamy na patelnię do warzyw, smażymy z obu stron - ok. 1 min. na stronę.

ETAP 3:

Pełnoziarniste penne z krewetkami i warzywami
Warzywa i krewetki przyprawiamy, dodajemy sos sojowy, wino, bulion i szpinak

Krewetki i warzywa przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili, wlewamy sos sojowy (według uznania). Dodajemy bulion i wino, redukujemy sos.

Dodajemy liście szpinaku.

ETAP 4:

Pełnoziarniste penne z krewetkami i warzywami
Ugotowany makaron penne odcedzamy i łączymy z sosem

W międzyczasie gotujemy makaron.

Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z sosem, podgrzewamy chwilę razem.

Gotowe danie rozkładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.