Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste penne z krewetkami i warzywamiETAP 1:
Paprykę myjemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Szpinak myjemy i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę.
ETAP 2:
Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwamy jelitka.
Przygotowane krewetki wrzucamy na patelnię do warzyw, smażymy z obu stron - ok. 1 min. na stronę.
ETAP 3:
Krewetki i warzywa przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili, wlewamy sos sojowy (według uznania). Dodajemy bulion i wino, redukujemy sos.
Dodajemy liście szpinaku.
ETAP 4:
W międzyczasie gotujemy makaron.
Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z sosem, podgrzewamy chwilę razem.
Gotowe danie rozkładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.