Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Makaron ryżowy z krewetkami i zielonym groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste danie z delikatnie pikantno-słodkim i orientalnym akcentem- makaron ryżowy podany z koktajlowymi krewetkami i świeżym, zielonym groszkiem, doprawiony czosnkiem, chili oraz sosem rybnym.

Makaron ryżowy z krewetkami i zielonym groszkiem

Składniki:

Makaron ryżowy z krewetkami i zielonym groszkiem

 

  • makaron ryżowy- 150 g
  • krewetki koktajlowe- 200 g
  • świeży groszek zielony- 200 g
  • cebula- 1 spora
  • czosnek- 2 ząbki
  • sos rybny- 1 łyżka
  • limonka- 1 łyżka soku
  • papryczka chili- wg uznania
  • natka pietruszki- do posypania
  • pieprz- do smaku
  • masło klarowane- do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy z krewetkami i zielonym groszkiem
Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać masło, dodać poszatkowaną cebulę oraz pokrojony czosnek i delikatnie podsmażyć. Kolejno dodać odsączone z zalewy krewetki, wyłuskany groszek, pokrojoną papryczkę chili oraz całość podlać sosem rybnym.

Podsmażyć przez 2-3 minuty. Na koniec dodać makaron, doprawić pieprzem, skropić sokiem z limonki, posypać natką pietruszki i wymieszać.