Sposób przygotowania:
Lasagne z mięsem mielonymETAP 1:
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulę. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do podsmażonej cebuli. Smażyć razem kilka minut i dodać zmielone mięso. Wymieszać i smażyć aż mięso się podsmaży.
Wlać 500 ml przecieru pomidorowego i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzami, paprykami w proszku i ziołami prowansalskimi. Przecisnąć czosnek i dobrze wymieszać. Smażyć w sosie kilkanaście minut. Ser żółty zetrzeć na tarce. Większą część wrzucić do sosu i wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, na to 1/3 farszu mięsnego. Przykryć kolejną warstwą makaronu i tak aż do wykończenia składników. Na wierzchu polać lasagne pozostałym przecierem pomidorowym. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich, posypać pozostałym żółtym serem i startym serem mozzarella.
Lasagne wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut w temp. 170 stopni + termoobieg. Po upieczeniu pokroić i wyłożyć na talerze.