WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1758]

Lasagne z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami w sosie pomidorowym zapiekana z serem żółtym i serem mozzarella.

Lasagne z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z mięsem mielonym

 

  • ok. 700g mięsa mielonego
  • ok. 10 płatów makaronu lasania
  • 2 cebule
  • 200g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • ok.200g sera żółtego
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie 125g
  • ok. 600-700ml przecieru pomidorowego w kartoniku
  • sól
  • pieprz czarny mielony i ziołowy
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem mielonym

ETAP 1:

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulę. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do podsmażonej cebuli. Smażyć razem kilka minut i dodać zmielone mięso. Wymieszać i smażyć aż mięso się podsmaży.

Wlać 500 ml przecieru pomidorowego i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzami, paprykami w proszku i ziołami prowansalskimi. Przecisnąć czosnek i dobrze wymieszać. Smażyć w sosie kilkanaście minut. Ser żółty zetrzeć na tarce. Większą część wrzucić do sosu i wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, na to 1/3 farszu mięsnego. Przykryć kolejną warstwą makaronu i tak aż do wykończenia składników. Na wierzchu polać lasagne pozostałym przecierem pomidorowym. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich, posypać pozostałym żółtym serem i startym serem mozzarella.

Lasagne wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut w temp. 170 stopni + termoobieg. Po upieczeniu pokroić i wyłożyć na talerze.

Lasania z mięsem mielonym
Lasania po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Lasania z mięsem mielonym
Surowa lasania przed włożeniem do piekarnika
Lasania z mięsem mielonym
Ser żółty starty na tarce dodany do gotowego farszu mięsnego
Lasania z mięsem mielonym
Farsz mięsno - pomidorowy po doprawieniu przyprawami