edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Penne rigate z truskawkami i Frutiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ni to zupka, ni drugie danie, ale na pewno pycha!

Penne rigate z truskawkami i Frutiną

Składniki:

Penne rigate z truskawkami i Frutiną

 

  • ok. 35 dag penne rigate
  • 50 dag truskawek
  • cukier do smaku
  • 20 dag jogurtu bałkańskiego
  • Frutina do posypania

Sposób przygotowania:

Penne rigate z truskawkami i Frutiną
Truskawki umyłam, osączyłam z wody, lekko rozgniotłam w misce widelcem (tak żeby owoce nie były całkiem rozgniecione) i posypałam cukrem. Odstawiłam na kilka godzin do lodówki, aż owoce puściły sok i utworzył się gęsty, esencjonalny syrop. Do truskawek dodałam jogurt bałkański i dokładnie wymieszałam. Ponieważ był jeszcze za mało słodkie, dosypałam troszkę cukru. Makaron ugotowałam al dente według przepisu na opakowaniu, zahartowałam go zimną wodą, a kiedy lekko ostygł, nałożyłam na talerze. Makaron polałam dość obficie sosem truskawkowym i posypałam Frutiną.