Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Penne sosem serowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Danie dla miłośników sera pleśniowego i masła orzechowego .

Penne sosem serowym

Składniki:

Penne sosem serowym

 

  • 1/3 paczki makaronu penne ( ok. 20 dag suchego )
  • 5 dag sera pleśniowego ( Roquefort, Rokpol lub Lazur )
  • 2 łyżki sera Ementaler do smarowania ( lub podobnego , topionego , kremowego , ostrego
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej
  • 2 łyżki masła
  • 3 dag prażonego słonecznika łuskanego- solonego
  • 2 łyżeczki czubate masła orzechowego nie słodzonego
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki oliwy do gotowania makaronu
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Penne sosem serowym
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju .Odcedzić . W tym czasie kiedy makaron się gotuje w rondelku rozpuścić 2 łyżki masła .Ser pokruszyć na małe kawałki i dodać na patelnię . Mieszać dolewając po trochę śmietankę i dokładając Ementaler .Kiedy ser się rozpuści i sos zrobi kremowy dodać masło orzechowe i słonecznik .Doprawić do smaku pieprzem grubo mielonym . Polać sosem gorący makaron .

Tagi:

makaron sery ser