szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Penne z gorgonzolą i szynką z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zapiekane penne z gorgonzolą i szynką

Penne z gorgonzolą i szynką z piekarnika

Składniki:

Penne z gorgonzolą i szynką z piekarnika

 

  • 300 gram makaronu penne
  • 150 gram gorgoonzoli
  • Sól
  • Pół łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 200 gram szynki
  • 2 łyżki siekanej bazylii
  • Maśło do smarowania formy
  • Pół szklanki śmietany 18-procentowej

 

Sposób przygotowania:

Penne z gorgonzolą i szynką z piekarnika
Makaron ugotować wg. przepisu podanego na opakowaniu ale tak aby był trochę al dente. Szynkę pokroić w paski. Gorgonzolę pokruszyć. Pieprz utłuc w moździerzu. Makaron odcedzić i osączyć na sicie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem, posypać szynką i gorgonzolą. Na wierzch wylać śmietanę wymieszaną z ziołami prowansalskimi oraz szczyptą soli pieprzu. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać bazylią i utłuczonym pieprzem.

Tagi:

makaron szynka