kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Bigosik z młodej kapusty z kiełbasą i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny bigos z młodej kapusty z kiełbasą i pomidorami. Doprawiony solą paprykową i wędzoną papryką smakuje pysznie. Polecam.

Bigosik z młodej kapusty z kiełbasą i pomidorami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bigosik z młodej kapusty z kiełbasą i pomidorami

 

  • 500 gr młodej kapusty
  • 2, 5 szkl wody
  • 200 gr kiełbasek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • sól paprykowa do smaku
  • 1 łyżka papryka wędzona słodka mielona
  • pieprz mielony do smaku
  • gorąca i zimna woda do pomidorów

Sposób przygotowania:

Bigosik z młodej kapusty z kiełbasą i pomidorami
Kapustę czyścimy i kroimy na drobno, przekładamy do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na małe kawałki. Pokrojoną kiełbasę i cebulę smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut, przekładamy do garnka.

Pomidory nacinamy i wkładamy do gotowanej wody, po kilku minutach przekładamy do zimnej wody. Wyjmujemy i zdejmujemy skórkę, kroimy w kosteczkę. Do ugotowanej kapusty wkładamy pokrojone pomidory, gotujemy przez około 15 minut. Wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.
Bigosik z młodej kapusty z kiełbasą i pomidorami
Oczyszczoną kapustę kroimy na drobno i przekładamy do garnka.
Bigosik z młodej kapusty z kiełbasą i pomidorami
Kiełbasę przekładamy na deskę i kroimy na małe kawałki.
Bigosik z młodej kapusty z kiełbasą i pomidorami
Obraną z łusek cebulę przekładamy na deskę, kroimy w kostkę.
Bigosik z młodej kapusty z kiełbasą i pomidorami
Z pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy na małe kawałeczki.
Bigosik z młodej kapusty z kiełbasą i pomidorami
Do garnka dokładamy przesmażoną kiełbasę z cebulą i pokrojone pomidory.