Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Penne z mięsem i sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makaron z sosem i mięsem to smaczne i sycące danie.

Penne z mięsem i sosem grzybowym

Składniki:

Penne z mięsem i sosem grzybowym

 

  • 20 dag makaronu penne
  • 30 dag mięsa z królika
  • 1 średnia cebula
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka smalcu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Penne z mięsem i sosem grzybowym
Grzyby umyć, zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować. Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju, przełożyć do rondla, wlać odrobinę wody i dusić do miękkości, dodając posiekaną i zrumienioną cebulę na pozostałym oleju po smażeniu mięsa. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, drobno pokroić, połączyć z mięsem. Na patelni rozgrzać smalec, dodać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z mięsem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć na talerze, oblać sosem, podawać.