WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1360]

Penne z mięsem mielonym w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dwukolorowy makaron penne z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z warzywami, trochę na meksykański styl.

Penne z mięsem mielonym w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z mięsem mielonym w sosie

 

  • ok. 250 g makaronu penne (zwykły +szpinakowy)
  • ok. 200 g mięsa wieprzowego np. schab
  • ok. 1 szkl. przecieru/sosu pomidorowego z butelki/kartonika
  • 0,5 puszki mieszanki meksykańskiej z puszki (kukurydza, fasola czerwona, groszek)
  • kawałek czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Penne z mięsem mielonym w sosie

ETAP 1:

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju.

Wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać zmielone mięso. Wymieszać i przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku.

Dodać sos pomidorowy i wymieszać. Dodać mieszankę meksykańską i ponownie wymieszać.

Paprykę czerwoną pokroić drobno i dodać na patelnię. Patelnię przykryć i dusić wszystko ok. 15 minut.

W garnku ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić po ugotowaniu. Ser żółty zetrzeć i wrzucić do makaronu.

Dodać sos z patelni i wymieszać. Wyłożyć na talerze.

Penne z mięsem mielonym w sosie
Makaron po wymieszaniu z sosem mięsno - warzywnym i serem w garnku
Penne z mięsem mielonym w sosie
Ugotowany i odcedzony makaron posypany startym serem
Penne z mięsem mielonym w sosie
Sos pomidorowo - mięsny z warzywami po przygotowaniu
Penne z mięsem mielonym w sosie
Przesmażone mięso mielone doprawione solą, pieprzem i papryką

Tagi:

makaron danie sos