Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Penne z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie jest bardzo lekkie i sycące. Młoda kapusta od zawsze kojarzy mi się z wiosną. W ten sposób kapustę przygotowuję moja mama.

Penne z młodą kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z młodą kapustą

 

  • 1 młoda kapusta,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 pętko cienkiej kiełbasy,
  • 1 pęczek koperku,
  • 300g makaronu penne (rurki),
  • 2,5 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ocet jabłkowy lub sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,

Sposób przygotowania:

Penne z młodą kapustą
Warzywa obieramy i drobno siekamy. Cebulę szklimy na maśle. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kapustę szatkujemy. Zalewamy ją wodą tak, aby przykryła kapustę i gotujemy przez 5 minut od momentu zagotowania. Następnie kapustę odcedzamy. Do kapusty dodajemy marchewkę, cebulę, posiekany koperek, zalewamy ją 2,5 szklankami wody i gotujemy do miękkości (około 20 minut). W między czasie kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy, dodajemy ją do kapusty razem z koncentratem pomidorowym. Kapustę doprawiamy do smaku. Gdy kapusta będzie gotowa dodajemy makaron i mieszamy. Kapustę można podać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego :)
Penne z młodą kapustą
Kapustę szatkujemy. Zalewamy ją wodą i gotujemy.
Penne z młodą kapustą
Warzywa myjemy, obieramy i drobno siekamy.
Penne z młodą kapustą
Do kapusty dodajemy marchewkę, cebulę, posiekany koperek,
Penne z młodą kapustą
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.