Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Makaron z kurczakiem, szparagami i czerwonym pesto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makaron penne na białym winie, z kurczakiem , cukinią i szparagami w czerwonym pesto posypany płatkami parmezanu

Makaron z kurczakiem, szparagami i czerwonym pesto

Składniki:

Makaron z kurczakiem, szparagami i czerwonym pesto

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 słoiczek pesto czerwonego
  • 1 mała cukinia
  • kilka szparagów
  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 50 ml białego wina
  • parmezan
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z kurczakiem, szparagami i czerwonym pesto
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szparagi obieramy , odcinamy twarde końcówki i gotujemy al dente w wodzie z solą , cukrem i odrobiną soku z cytryny. Makaron i szparagi hartujemy zimną wodą. Kurczaka myjemy , kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w pół plasterki cukinię i smażymy dalej. Dolewamy białe wino i czekamy aż odparuje o połowę. Dodajemy pesto i rozprowadzamy na patelni. Dodajemy makaron i grzejemy całość. Szparagi wrzucamy na chwilę do wrzątku aby się zagrzały. Gorący makaron wykładamy na talerz. Na wierzch wykładamy szparagi i posypujemy startym parmezanem.