dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Penne z szynką, szpinakiem i oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Błyskawiczne danie z, wykonanie nie trwa dłużej niż ugotowanie makaronu.

Penne z szynką, szpinakiem i oscypkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne z szynką, szpinakiem i oscypkiem

 

  • 50 dag makaronu penne
  • 10 dag szynki szwarcwaldzkiej
  • 20 dag młodego szpinaku
  • 5 dag oscypka
  • ½ szklanki śmietanki 30 %
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Penne z szynką, szpinakiem i oscypkiem
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Szynkę pociąć (ja robię to nożyczkami) na paski szerokości 1 centymetra. Szpinak opłukać i przebrać. Do rondla wlać oliwę, lekko rozgrzać, dodać szynkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć przez 1 minutę mieszając. Wlać śmietanę dusić kolejną minutę, wyłączyć palnik. Wrzucić szpinak i gorący makaron, doprawić i przemieszać. Na talerzu posypać startym serem.
Penne z szynką, szpinakiem i oscypkiem
Kilka produktów, które zapewniają błyskawiczne wykonanie pysznego obiadu
Penne z szynką, szpinakiem i oscypkiem
Szynkę podsmażamy dosławnie minutę, dodajemy śmietanę i dusimy kolejną minutę
Penne z szynką, szpinakiem i oscypkiem
Dodajemy szpinak i ugotowany makaron, mieszamy
Penne z szynką, szpinakiem i oscypkiem
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i posypać startym oscypkiem