szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

pesto bazyliowe expresowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

proste i ekspresowe pesto z bazylli i parmezanu

pesto bazyliowe expresowe

Składniki:

pesto bazyliowe expresowe

 

  • 2 garście bazylii
  • 1 łyzka orzeszkó piniowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

pesto bazyliowe expresowe
Wszystkie składniki dokładnie ze soba utrzeć. Najlepiej w moździerzu. Jeśli nie mamy moździerza można je też zmiksować, jednak ręcznie utarte jest dużo bardziej aromatyczne. Można je przechowywać w lodówce 3 dni. Przepis podany jjest na jedną porcję, więc jeśli chcemy lub potrzebujemy większą ilość składniki należy proporcjonalnie zwiększyć. Pesto jest świetnym dodatkiem do makaronów. Bardzo dobrze też smakuje podane na grzankach.

Tagi:

tarta