kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pesto z liści rzodkiewek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne pesto. Moja wersja jest przygotowana z dodatkiem orzechów ziemnych i parmezanu. Polecam.

Pesto z liści rzodkiewek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pesto z liści rzodkiewek

 

  • 50 gram orzechów ziemnych ( bez skorupek )
  • 30 gram listków rzodkiewek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 10 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Pesto z liści rzodkiewek
Orzechy ziemne obieramy ze skórek i skórki, kroimy na mniejsze części.
Liście rzodkiewki ( bez ogonków) myjemy i odsączamy z wody, kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Ser trzemy na tarce jarzynowej.
Do kielicha blendera wkładamy pokrojone orzechy i wlewamy olej, blendujemy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Gotowe pesto przekładamy do miseczki i dekorujemy listkami rzodkiewki.
Pesto z liści rzodkiewek
Umyte liście rzodkiewek kroimy na mniejsze części.
Pesto z liści rzodkiewek
Obrany czosnek kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce.
Pesto z liści rzodkiewek
Do kielicha blendera wlewamy olej i dokładamy orzechy.
Pesto z liści rzodkiewek
Do zblendowanej masy dodajemy resztę składników.

Tagi:

dodatek pesto