migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1286]

Pesto z suszonych pomidorów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne czerwone pesto z suszonych pomidorów w oleju. To świetny dodatek do wielu dań. Można taką pastą nadziać roladki lub posmarować kanapki, można dodać do makaronu lub sałatek. Uwielbiam suszone pomidory więc pesto także.

Pesto z suszonych pomidorów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pesto z suszonych pomidorów

 

  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ( słoik o pojemności ok 300 ml )
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Pesto z suszonych pomidorów
Do rozdrabniacza przełożyć suszone pomidory, wlać też połowę oleju z zalewy.

Dodać ząbek czosnku i całość zmiksować. Jeśli masa jest zbyt sucha i słabo się rozdrabnia dolać jeszcze oleju.

Następnie dodać starty parmezan oraz słonecznik.

Ponownie zmiksować. Gęstość pesto regulujemy ilością dodanego oleju.

Może mieć konsystencję gęstej papki lub bardziej luźną, wszystko zależy do czego będziemy używać.
Pesto z suszonych pomidorów
Do rozdrabniacza przełożyć suszone pomidory, wlać też połowę oleju z zalewy.
Pesto z suszonych pomidorów
Następnie dodać starty parmezan oraz słonecznik.
Pesto z suszonych pomidorów
Ponownie zmiksować. Gęstość pesto regulujemy ilością dodanego oleju.

Tagi:

pasta pesto