WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pesto z rukoli na grzankach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne i wyraziste w smaku pesto z rukoli. Idealne do makaronu, pieczywa czy mięs.

Pesto z rukoli na grzankach

Składniki:

Pesto z rukoli na grzankach

 

Sposób przygotowania:

Pesto z rukoli na grzankach
Liście rukoli przebieramy, płuczemy w wodzie i osuszamy. Wrzucamy do misy blendera i dodajemy orzechy nerkowca, tarty parmezan i oliwę z oliwek. Ucieramy wszystko blenderem na gęstą pastę do oczekiwanej przez nas pożądanej konsystencji. Orzeszki powinny być mocno rozdrobnione, ale też nieco wyczuwalne. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Pesto dobrze jest kilka minut schłodzić. Kromki pieczywa opiekamy kilka minut w tosterze i smarujemy przygotowanym wcześniej pesto.