Pesto z rukoli z orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam pesto, mogłabym ej jeść dosłownie ze wszystkim. Jest idealne do makaronu, do grillowanych mięs czy też do posmarowania jeszcze ciepłej grzanki.

Pesto z rukoli z orzeszkami

Składniki:

Pesto z rukoli z orzeszkami

 

  • 50 g rukoli
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki świeżo starego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól morska

 

Sposób przygotowania:

Pesto z rukoli z orzeszkami
Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zaczną lekko pachnieć. Rukolę dokładnie myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.. Składniki na pesto, oprócz parmezanu, wkładamy do blendera i blendujemy. Na koniec dodajemy ser. Jeśli wolicie rzadsze pesto można do niego dodać więcej oliwy.

Tagi:

rukola