sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Pesto z surowego brokuła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Brokuł to nie tylko smaczne i bogate w witaminy warzywo. Posiada właściwości lecznicze, enzym, który zapobiega rakowi. Dlatego warto jeść go na surowo.

Pesto z surowego brokuła

Składniki:

Pesto z surowego brokuła

Składniki

  • 280 g brokuła
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 20- 30 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 120 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • chilli

Sposób przygotowania:

Pesto z surowego brokuła
Do przygotowania pesto użyłam w łodygi brokuła z dodatkiem dwóch różyczek.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki przekładamy do blendera, dodajemy oliwę, czosnek i miksujemy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja zawsze robię to po zmiksowaniu wszystkich składników, ponieważ ser jest dość słony. Surowy brokuł ma ostrzejszy smak niż gotowany.

Możemy podkreślić go bardziej pieprzem cayenne lub chilli.