Sposób przygotowania:
Pesto z surowego brokuła
Do przygotowania pesto użyłam w łodygi brokuła z dodatkiem dwóch różyczek.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki przekładamy do blendera, dodajemy oliwę, czosnek i miksujemy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja zawsze robię to po zmiksowaniu wszystkich składników, ponieważ ser jest dość słony. Surowy brokuł ma ostrzejszy smak niż gotowany.
Możemy podkreślić go bardziej pieprzem cayenne lub chilli.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki przekładamy do blendera, dodajemy oliwę, czosnek i miksujemy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja zawsze robię to po zmiksowaniu wszystkich składników, ponieważ ser jest dość słony. Surowy brokuł ma ostrzejszy smak niż gotowany.
Możemy podkreślić go bardziej pieprzem cayenne lub chilli.