sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Mirror glaze- lustrzana polewa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo prosty sposób na niebanalną dekorację tortu. Wystarczy przygotować polewę Mirror glaze, połączyć ją z wybranymi barwnikami aby efekt końcowy zaskoczył gości.

Mirror glaze- lustrzana polewa

Składniki:

Mirror glaze- lustrzana polewa

Składniki

  • 20 g żelatyny w proszku + 120 ml wody
  • 300 g glukozy
  • 300 g cukru
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 150 ml wody
  • 300 g białej czekolady
  • barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Mirror glaze- lustrzana polewa
Żelatynę zalewamy podaną ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Glukozę oraz cukier wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy płynną żelatynę oraz mleko skondensowane.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy aby usunąć powstałe pęcherzyki powietrza. Odstawiamy aby polewa trochę ostygła i zgęstniała.

Dzielimy ją na kilka części i łączymy z wybranymi barwnikami. Ponieważ ma ona kolor ecru i żelową konsystencję polecam dodać białego barwnika aby uzyskać głębsze barwy.

Tagi:

dodatki