MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Pesto z pestek dyni i bazylii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i prosty sposób na wyśmienite domowe pesto z bazylii i pestek dyni.

Pesto z pestek dyni i bazylii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pesto z pestek dyni i bazylii

 

Sposób przygotowania:

Pesto z pestek dyni i bazylii
Szklankę listków bazylii płuczemy i osuszamy. (Szklanka równa się około 1 doniczce dostępnej w supermarketach, ale zależy od producenta) Jedną trzecią pestek dyni prażymy na gorącej patelni uważając, aby sie nie przypaliła. Bazylię wrzucamy do blendera. Dodajemy jeden obrany ze skórki i pokrojony ząbek czosnku. Wsypujemy pestki dyni oraz szczyptę świeżo zmielonego kolorowego pieprzu i szczyptę soli morskiej. Wszystko miksujemy blenderem dolewając powoli oliwę z oliwek. Ilość oliwy można zwiększyć lub zmniejszyć, aby regulować gęstość pesto, dlatego nie należy wlewać całej oliwy za jednym razem. Pesto przechowujemy w słoiczku w lodówce do 3 dni. Używamy do grzanek, makaronów i sosów.
Pesto z pestek dyni i bazylii
Bazylię płuczemy, osuszamy i wrzucamy do blendera
Pesto z pestek dyni i bazylii
Pestki dyni prażymy na patelni uważając, aby ich nie przypalić
Pesto z pestek dyni i bazylii
Czosnek, pestki dyni oraz sól i pieprz dorzucamy do bazylii
Pesto z pestek dyni i bazylii
Dolewając powoli oliwę z oliwek miksujemy pesto

Tagi:

dynia