Sposób przygotowania:
Spaghetti z pesto z bakłażana
Bakłażana umyć, odciąć końce, przekroić na pół. Ponakłuwać widelcem, posolić lekko i polać olejem. Wstawić do piekarnika i upiec do miękkości. Wystudzonego bakłażana wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać suszone pomidory plus 3-4 łyżki oleju. Następnie dodać przeciśnięty czosnek i oregano, dodać uprażony na suchej patelni sezam i zmiksować na gładką pastę.
Doprawić solą jeśli trzeba i pieprzem do smaku. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, 3 łyżki wody z gotowania makaronu dodać do pesto, wymieszać.
Do garnka włożyć odcedzony makaron, dodać pesto i wymieszać, chwilę razem podgrzewać. Można posypać serem.
Doprawić solą jeśli trzeba i pieprzem do smaku. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, 3 łyżki wody z gotowania makaronu dodać do pesto, wymieszać.
Do garnka włożyć odcedzony makaron, dodać pesto i wymieszać, chwilę razem podgrzewać. Można posypać serem.