tymianek

tymianek

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Pesto z zielonego groszku i mięty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To najlepsze domowe pesto, jakie do tej pory smakowałam. Polecam na chrupiącej grzance lub jako dodatek do makaronu. W obu wersjach smakuje wyśmienicie!

Pesto z zielonego groszku i mięty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pesto z zielonego groszku i mięty

 

  • 1 szklanka mrożonego groszku Hortex
  • 1 duży ząbek czosnku
  • garść świeżej mięty (same listki)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pesto z zielonego groszku i mięty
Mrożony groszek gotujemy w wodzie przez ok. 5 minut. Odcedzamy. Czosnek i miętę miksujemy w blenderze. Dodajemy groszek, olej i cytrynę. Miksujemy tylko przez chwilę, by groszek nie był całkowicie rozdrobniony. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy na grzance lub z makaronem.
Pesto z zielonego groszku i mięty

Tagi:

groszek