Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Petits Fours z marmoladą pomarańczową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kolorowe, biszkoptowe ciasteczka przełożone galaretką pomarańczową i oblane skorupką z lukru królewskiego.

Petits Fours z marmoladą pomarańczową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Petits Fours z marmoladą pomarańczową

 

  • 5 jaj
  • 125g mąki ziemniaczanej
  • 25g mąki pszennej
  • 140g cukru
  • MASA POMARAŃCZOWA:
  • szklanka marmolady pomarańczowej
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250ml wody
  • LUKIER KRÓLEWSKI:
  • 2 białka
  • 2szkl cukru pudru

Sposób przygotowania:

Petits Fours z marmoladą pomarańczową
Białka z pięciu jajek ubij z cukrem na sztywną piane po czym dodaj żółtka oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto biszkoptowe cieniutko rozsmaruj na blasze 40x35 i piecz 20min w 180 stop, w rondelku podgrzej wodę, galaretkę i marmoladę, gorącą masę odstaw do stężenia. Upieczony i schłodzony biszkopt podziel na dwa równe kawałki, posmaruj je masą i złóż na pół, z tak przygotowanego ciasta wytnij mniejsze porcje i dokładnie polej je lukrem królewskim.
Petits Fours z marmoladą pomarańczową
Z jajek, cukru i mąki upiecz ciemki biszkopt
Petits Fours z marmoladą pomarańczową
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na dwie połowy.
Petits Fours z marmoladą pomarańczową
Ciasto przesmaruj marmoladą pomarańczową.