Sposób przygotowania:
Ciasteczka gwiazdkowe z dodatkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu ostrym nożem. Zgarnąć na stos, zrobić dołek, wbić cztery żółtka, oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto, oraz aromat do ciast migdałowy. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić. Nagrzać piekarnik, wyłożyć blachę arkuszem pergaminem oraz przygotować wstążeczki lub sznureczki. Ciasto po wyjęciu rozwałkować na grubość 1 cm. oraz wykrawać foremką gwiazdki i w każdym ciastku zrobić patyczkiem dość szeroki otworek, by można było nawlec je na tasiemki,ale po upiecze- -niu i ostudzeniu. Na razie zrobić palcem lekkie wgłębienie iw ciastkach oraz nałożyć w to po łyżeczce marmolady pomarańczowej i ozdobić kilkoma pastylkami czekoladowymi. Ułożyć na blasze ciasteczka i wstawić blachę na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Gdy się zrumienią, wyjąć i zsunąć łopatką kuchenną na tacę i piec następne. Jak ostygną, przewlec tasiemki przez dziurki w ciastkach i zawieszać na gałęziach choinki, ale niezbyt wysoko.