marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka gwiazdkowe z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Te ciasteczka są przeznaczone nie tylko do jedzenia,lecz i do zawieszenia ich na choinkę, skąd pociechy będą mogły się częstować.

Ciasteczka gwiazdkowe z dodatkami

Składniki:

Ciasteczka gwiazdkowe z dodatkami

 

  • 500 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • aromat migdałowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • słoiczek marmolady pomarańczowej,
  • pastylki czekoladowe M&M,
  • arkusz pergaminu do pieczenia,
  • cienkie nitki lub wstążeczki do zawieszania.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka gwiazdkowe z dodatkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu ostrym nożem. Zgarnąć na stos, zrobić dołek, wbić cztery żółtka, oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto, oraz aromat do ciast migdałowy. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić. Nagrzać piekarnik, wyłożyć blachę arkuszem pergaminem oraz przygotować wstążeczki lub sznureczki. Ciasto po wyjęciu rozwałkować na grubość 1 cm. oraz wykrawać foremką gwiazdki i w każdym ciastku zrobić patyczkiem dość szeroki otworek, by można było nawlec je na tasiemki,ale po upiecze- -niu i ostudzeniu. Na razie zrobić palcem lekkie wgłębienie iw ciastkach oraz nałożyć w to po łyżeczce marmolady pomarańczowej i ozdobić kilkoma pastylkami czekoladowymi. Ułożyć na blasze ciasteczka i wstawić blachę na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Gdy się zrumienią, wyjąć i zsunąć łopatką kuchenną na tacę i piec następne. Jak ostygną, przewlec tasiemki przez dziurki w ciastkach i zawieszać na gałęziach choinki, ale niezbyt wysoko.