czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pianka cappuccino na zimno

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto o konsystencji puszystej pianki i delikatnym kawowym posmaku. Wspaniale orzeźwia w upalne dni!

Pianka cappuccino na zimno

Składniki:

Pianka cappuccino na zimno

Masa:

  • 700ml śmietanki 30%,
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki żelatyny (czubate),
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki sypkiego cappuccino,
  • 150g herbatników,
  • 150g podłużnych biszkoptów.

Wierzch:

  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny,
  • 2 czubate łyżki cukru pudru,
  • 5 czubatych łyżek cappuccino.

Sposób przygotowania:

Pianka cappuccino na zimno
1. Żelatynę zalać 2/3 szkl. wrzątku. Ostudzić, lecz pilnować, by pozostała płynna! Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Zimną żelatynę zahartować kilkoma łyżkami ubitej śmietanki, po czym, ubijając na niskich obrotach, powoli wlewać żelatynę do ubitej śmietany. Miksować około 10 sekund.

Masę podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać posiekaną czekoladę oraz sypkie kakao, drugą część pozostawić bez dodatków.

Na dnie formy o wym. 25x36cm wyłożyć równomiernie warstwę herbatników, rozsmarować masę z dodatkiem cappuccino i czekolady. Rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego i przykryć warstwą masy śmietanowej bez dodatków. Schłodzić.

2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zahartować kilkoma łyżkami żelatyny, następnie, stale miksując do masy śmietanowej powoli wlewać żelatynę. Krótko ubić. Dodać sproszkowane cappuccino, miksować kilka sekund. Masę wyłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.