Sposób przygotowania:
Ciasto z rukoli z orzechami włoskimiRukola:
Rukolę z dodatkiem oleju należy zblendować na jednolitą masę.
Masa:
Jajka z cukrami ubić na puszysta masę i wymieszać z rukolą.
Dodać sok z cytryny i mąkę przesianą z sodą oraz proszkiem do pieczenia.
Na końcu do masy wymieszać posiekane orzechy włoskie.
Pieczenie:
Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Polewy:
Polewa czekoladowa:
Masło, cukier i mleko rozpuścić w rondelku i na końcu wymieszać z kakao.
Polewa krówkowa:
Krówki rozpuścić z mleka oraz masłem i od razu przelać na cisto, ponieważ masa szybko zastyga.
gusia1000