Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 943]

Ciasto z rukoli z orzechami włoskimi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest wilgotne, a strukturą przypomina biszkopt. Całość idealnie łączy się z mnóstwem orzechów.... Po prostu pycha!

Ciasto z rukoli z orzechami włoskimi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z rukoli z orzechami włoskimi

Tortownica o średnicy 18 cm:

  • 100g rukoli
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka (duże)
  • 3/4 szklanki cukru/ksylitolu (można dodać nieco więcej)
  • 2 szklanki mąki pszennej (niepełne)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g orzechów włoskich

Polewa czekoladowa:

Polewa krówkowa:

  • 3 cukierków "krówki" (większe)
  • 2 łyżki mleka
  • 1-2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

Ciasto z rukoli z orzechami włoskimi

Rukola:

Ciasto z rukoli z orzechami włoskimi
Rukola powinna być dokładnie rozdrobniona, najlepiej blenderem.

Rukolę z dodatkiem oleju należy zblendować na jednolitą masę.

Masa:

Ciasto z rukoli z orzechami włoskimi
Nieważne - czy lubicie rukolę, czy nie - tutaj nie jest wyczuwalna.

Jajka z cukrami ubić na puszysta masę i wymieszać z rukolą.

Dodać sok z cytryny i mąkę przesianą z sodą oraz proszkiem do pieczenia.

Na końcu do masy wymieszać posiekane orzechy włoskie.

Pieczenie:

Ciasto z rukoli z orzechami włoskimi
Ciasto piec do tzw. "suchego patyczka", nie dłużej.

Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Polewy:

Ciasto z rukoli z orzechami włoskimi
Ostudzone ciasto polać polewami i udekorować wedle uznania.

Polewa czekoladowa:

Masło, cukier i mleko rozpuścić w rondelku i na końcu wymieszać z kakao.

Polewa krówkowa:

Krówki rozpuścić z mleka oraz masłem i od razu przelać na cisto, ponieważ masa szybko zastyga.