Sposób przygotowania:
Pianka śmietankowa z pomidorami
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Trzy przekroić, usunąć pestki, miąższ zmiksować. Żelatynę namoczyć w malej ilości zimnej wody. Kiedy napęcznieje, rozpuścić podgrzewając. Śmietankę ubić i polączyć ze zmiksowanymi pomidorami i żelatyną (delikatnie). Doprawić solą , pieprzem, curry i sokiem z cytrytny. Do masy dodać posiekane listki bazylii. Doprawić ziolami i wymieszać. Pozostale trzy pomidory pokroić w cieniutkie plasterki. Ulożyć je w foremce z kominem po bokach. Wlożyć tężejącą masę. Wygladzić wierzch. Wstawić do lodówki i chlodzić aż stężeje. Formę wlożyć pod bieżącą gorącą wodę na chwilkę i wylożyć piankę na talerz.