zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Pianka truskawkowa na owsianym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lekki i puszysty deser owocowy idealny w sezonie truskawkowym i w gorące dni. Konsystencja delikatna i puszysta, piankowa z owsianym spodem.

Pianka truskawkowa na owsianym spodzie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pianka truskawkowa na owsianym spodzie

 

  • 300 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku (ok. 5 łyżek)
  • mielona wanilia (płaska łyżeczka)
  • 250-300 g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny

 

  • spód:
  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła

 

 

Sposób przygotowania:

Pianka truskawkowa na owsianym spodzie
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut do spęcznienia. Potem dodajemy jeszcze parę łyżek wody i podgrzewamy uważając by się nie zagotowała. Studzimy. Roztapiamy masło i łączymy z pokruszonymi na pył ciasteczkami. Powstałą masą wykładamy tortownicę (użyłam silikonowej 22 cm) i dociskamy do dna. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy jogurtowej. Truskawki odsączamy, odkrawamy ogonki, wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt cukier i miksujemy na mus. Wlewamy żelatynę i miksujemy krótko. W osobnej miseczce ubijamy, ale nie na sztywno, schłodzoną śmietankę z wanilią. Łączymy śmietankę z musem delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na ciasteczkowy spód i schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Po godzinie kiedy masa lekko stężeje możemy ułożyć na wierzchu plasterki owoców dla dekoracji.
Pianka truskawkowa na owsianym spodzie
Mus truskawkowy łączymy z lekko ubitą śmietanką
Pianka truskawkowa na owsianym spodzie
Na wierzchu lekko ścietej masy układamy owoce

Tagi:

ciasteczka