Sposób przygotowania:
Pianka truskawkowa na owsianym spodzie
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy na 10 minut do spęcznienia. Potem dodajemy jeszcze parę łyżek wody i podgrzewamy uważając by się nie zagotowała. Studzimy. Roztapiamy masło i łączymy z pokruszonymi na pył ciasteczkami. Powstałą masą wykładamy tortownicę (użyłam silikonowej 22 cm) i dociskamy do dna. Schładzamy w lodówce na czas przygotowania masy jogurtowej. Truskawki odsączamy, odkrawamy ogonki, wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt cukier i miksujemy na mus. Wlewamy żelatynę i miksujemy krótko. W osobnej miseczce ubijamy, ale nie na sztywno, schłodzoną śmietankę z wanilią. Łączymy śmietankę z musem delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na ciasteczkowy spód i schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc. Po godzinie kiedy masa lekko stężeje możemy ułożyć na wierzchu plasterki owoców dla dekoracji.