czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pianka z dyni

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ten dyniowy deser z bananmi i skórką pomarańczową jest bardzo smaczny i sycący.

Pianka z dyni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pianka z dyni

 

Sposób przygotowania:

Pianka z dyni
Mleko podgrzać ze śmietaną 18%. Dodać zblendowane puree z dyni, sól oraz cukier cynamonowy (lub zwykły cukier z dodatkiem łyżeczki cynamonu). Dokładnie wymieszać. Do żółtek dodać łyżkę ciepłej masy, po czym dodać żółtka do całej masy dyniowej. Gotować na małym ogniu około 4 minut, aż masa zgęstnieje. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać żelatynę, odstawić na 5 minut.

Następnie dodać do masy dyniowej wraz z rozgniecionymi na papkę bananami oraz skórką z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połowę zmieszać z przestudzoną masą dyniową. Krem dyniowy przełożyć do formy, udekorować resztą ubitej śmietanki, startą skórką z pomarańczy i odrobiną stopionej czekolady. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aż krem zgęstnieje.
Pianka z dyni
Przygotowujemy około 850g puree z dyni .
Pianka z dyni
Gotową piankę przekładamy do formy, dekorujemy śmietanką

Tagi:

dynia puree