dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pianka z galaretką i jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajny deser z pianki śmietankowej oraz galaretki z owocami. Dobrze smakuje i ciekawie wygląda. Polecam.

Pianka z galaretką i jeżynami

Składniki:

Pianka z galaretką i jeżynami

 

  • 2 kolorowe galaretki
  • 2 śnieżki
  • mleko (ilość potrzeba do sporządzenia śnieżki jest napisana na opakowaniu)
  • 2 łyż żelatyny
  • 1 szkl owoców (jeżyny, poziomki, maliny)
  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Pianka z galaretką i jeżynami

Krok 1:

Pianka z galaretką i jeżynami
Owoce zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (w ilości podanej na opakowaniu). Kilka łyżek odlewamy do płaskiego naczynia aby można było ją pokroić w kosteczkę i dodać do pianki.

Dno formy wykładamy folią. Na dnie układamy umyte i osuszone owoce. Zalewamy jedną galaretką i schładzamy. Następnie wlewamy kolejną galaretkę i ponownie schładzamy aby widać było warstwy.

Polecam wybrać różniące się mocno kolory galaretki. Ja wybrałam czerwoną i żółtą i żółtej praktycznie nie było widać.

Krok 2:

Pianka z galaretką i jeżynami
Ubite śnieżki dokładnie mieszamy z rozpuszczoną żelatyną.

Śnieżki sporządzamy według przepisu na opakowaniu.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.

Studzimy i dodajemy do śnieżek. Dokładnie mieszamy.

Do masy dodajemy wcześniej odłożone galaretki pokrojone w małe kawałeczki. Mieszamy.

Krok 3:

Pianka z galaretką i jeżynami
Piankę wykładamy na galaretki i przykrywamy ciastkami.

Piankę wykładamy na sztywną galaretkę. Wierzch przykrywamy herbatnikami. Schładzamy. Jak masa stężeje, całość odwracamy do góry dnem i delikatnie wyjmujemy.

Smacznego!