Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto Magnolia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto Magnolia- ciasto dla prawdziwych smakoszy. Cieszy zarówno oko jak i podniebienie. Warto je przygotować.

Ciasto Magnolia

Składniki:

Ciasto Magnolia

BISZKOPT

  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 6 łyżki oleju,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • ½ łyżki proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku,
  • 1 łyżka octu,

PONCZ

  • ½ szklanki wody,
  • 1 kieliszek rumu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,

MASA ANANASOWA

  • 1 puszka ananasa,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 1 łyżka żelatyny,

MASA ADVOCATOWA

  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietanowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 100 ml advocata,

DODATKOWO

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 1 łyżka mleka,
  • różowa posypka cukrowa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ciasto Magnolia
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam do białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję barwnik spożywczy. Ubijam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Poncz: Wodę mieszam z rumem oraz sokiem z cytryny. Ponczem nasączam upieczony biszkopt.

3. Masa ananasowa: Ananas razem z syropem miksuję blenderem na jednolity mus. Mus przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretkę i żelatynę. Dokładnie mieszam. Studzę. Gęstniejący mus wykładam na biszkopt. Odstawiam do stężenia.

4. Masa advocatowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Dokładnie ucieram. Wlewam advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.

5. Na masie advocatowej układam biszkopty. Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Dodaję mleko. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Rozpuszczoną czekoladą robię na wierzchu ciasta esy floresy. Gotowe ciasto posypuję posypką cukrową.