slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 519]

Szarlotka sypana bezglutenowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapraszam na super prostą w przygotowaniu szarlotkę. Do jej zrobienia wykorzystałam mąkę i kaszę kukurydzianą i dzięki temu moja szarlotka jest bezglutenowa.

Szarlotka sypana bezglutenowa

Składniki:

Szarlotka sypana bezglutenowa

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana bezglutenowa
W dużej misce mieszamy razem kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy na 3 części.

Jabłka myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy sok z cytryny i cynamon oraz mieszamy.

Dzielimy jabłka na 2 części.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy równą warstwę sypką, na niej układamy połowę jabłek z sokiem (równa warstwa).

Kolejna warstwa sypkich składników, jabłek i sypkich.

Na górę ścieramy na tarce zamrożone masło.

Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Kroimy dopiero zimne.

Smacznego.