aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Piankowiec z gruszkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wyśmienite ciasto na jesienne wieczory. Zamiast gruszek można użyć jabłek, również dobrze będą się komponowały.

Piankowiec z gruszkami i czekoladą

Składniki:

Piankowiec z gruszkami i czekoladą

 

  • Ciasto:
  • 6 szkl maki
  • 8 żółtek
  • 2 margaryny
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Masa gruszkowa:
  • 12 gruszek
  • 0,5 szkl wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • Pianka:
  • 8 białek
  • 2 szkl cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2/3 szkl oleju

Sposób przygotowania:

Piankowiec z gruszkami i czekoladą
Ciasto:

Z maki, żółtek, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe wykładamy na foremkę o wymiarach 25/36 i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.

Masa gruszkowa:

Gruszki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę, dusimy na ogniu z cukrem i wodą. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy budyń i wlewamy go do gruszek, chwilkę gotujemy ściągamy i studzimy. Czekoladę kroimy w kostkę i mieszamy z gruszkami.

Pianka:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, pod koniec wsypujemy budynie w proszku i wlewamy olej. Gruszki wykładamy na ciasto a na nie wykładamy pianę. Ciasto pieczemy do 40 minut.