goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Piankowiec malinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny i delikatny, polecam.

Piankowiec malinowy

Składniki:

Piankowiec malinowy

 

  • blat biszkoptowy 1 sztuka
  • maliny 1/2 kg
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • cukier 3 łyżki
  • czekolada biała 1 tabliczka
  • śmietana 30% 1 l
  • żelatyna 8 łyżeczek
  • dżem malinowy 1 słoiczek
  • polewa czekoladowa biała

Sposób przygotowania:

Piankowiec malinowy
Gotowy biszkopt przekrawamy na 2 części. Maliny oczyszczamy, miksujemy i oba cukrami, przecieramy przez sitko by pozbyć się pestek. Czekoladę roztapiamy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody. 1/2 l śmietany ubijamy na sztywno z odrobiną cukru i mieszamy z musem malinowym oraz 1/2 żelatyny. Masę wylewamy na biszkopt i schładzamy około 30 minut by stężała. Resztę śmietany ubijamy z stopioną czekoladą oraz pozostałą żelatyną, masę przelewamy na stężały już mus malinowy. Schładzamy ponad godzinę. Dżemem smarujemy wierzch tortu, polewamy polewą czekoladową.

Tagi:

czekolada