Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowe z pianką
Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok.30 minut w 180 stop, ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
Pianka agrestowa:
Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić.
Pianka wiśniowa:
Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno ,odłożyć 6 łyżek śmietany do wyłożenia na ciasto, dodać do odłożonej śmietany śmietan fix, zmiksować. Następnie do pozostałej śmietany, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić.
Przełożenie ciasta :
Na spód blachy, wyłożyć wierzch ciasta. Spód ciasta pokroić na 3 cm szerokości paski . Posmarować ciasto śmietaną, układać w odstępach połowę pokrojonych pasków. W wolne miejsca nakładać piankę na przemian, raz agrestową, raz wiśniową. Delikatnie posmarować piankę agrestową, pianką wiśniową. Ułożyć resztę ciasta w miejscach wypełnienia i piankę wiśniową. Paski ciasta posmarować pianką agrestową.
Wiśnie osączone i wydrylowane, powkładać w piankę wiśniową. Wierzch posmarować pianką agrestową, odstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto kroić po skosie. Smacznego !
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok.30 minut w 180 stop, ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
Pianka agrestowa:
Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić.
Pianka wiśniowa:
Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno ,odłożyć 6 łyżek śmietany do wyłożenia na ciasto, dodać do odłożonej śmietany śmietan fix, zmiksować. Następnie do pozostałej śmietany, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić.
Przełożenie ciasta :
Na spód blachy, wyłożyć wierzch ciasta. Spód ciasta pokroić na 3 cm szerokości paski . Posmarować ciasto śmietaną, układać w odstępach połowę pokrojonych pasków. W wolne miejsca nakładać piankę na przemian, raz agrestową, raz wiśniową. Delikatnie posmarować piankę agrestową, pianką wiśniową. Ułożyć resztę ciasta w miejscach wypełnienia i piankę wiśniową. Paski ciasta posmarować pianką agrestową.
Wiśnie osączone i wydrylowane, powkładać w piankę wiśniową. Wierzch posmarować pianką agrestową, odstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto kroić po skosie. Smacznego !
Magdalena88
Marika-