SUPERPRZEPIS

Ciasto wiśniowe z pianką

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Ciasto wiśniowe z pianką Więcej zdjęć (6)

Pyszne ciasto na każdą okazję z pianką wiśniową i agrestową. Moja rodzinka uwielbia takie ciasta, na bazie śmietany i galaretek.

Składniki:

Ciasto wiśniowe z pianką

BISZKOPT

  • jajka-6 szt
  • cukier-1 szklanka
  • mąka-1 szklanka
  • proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • kakao-3 łyżki
  • sól - szczypta

Pianka agrestowa :

  • 1,5 szkl śmietany 36 %
  • galaretka agrestowa - 1 opak
  • woda gotowana- 1 szkl

Pianka wiśniowa :

  • 2 szkl śmietany 36 %
  • śmietan - fix- 1 opak
  • galaretka wiśniowa - 1 opak
  • woda gotowana - 1 szkl

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe z pianką
Ciasto:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok.30 minut w 180 stop, ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę.

Pianka agrestowa:

Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić.

Pianka wiśniowa:

Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno ,odłożyć 6 łyżek śmietany do wyłożenia na ciasto, dodać do odłożonej śmietany śmietan fix, zmiksować. Następnie do pozostałej śmietany, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić.

Przełożenie ciasta :

Na spód blachy, wyłożyć wierzch ciasta. Spód ciasta pokroić na 3 cm szerokości paski . Posmarować ciasto śmietaną, układać w odstępach połowę pokrojonych pasków. W wolne miejsca nakładać piankę na przemian, raz agrestową, raz wiśniową. Delikatnie posmarować piankę agrestową, pianką wiśniową. Ułożyć resztę ciasta w miejscach wypełnienia i piankę wiśniową. Paski ciasta posmarować pianką agrestową.

Wiśnie osączone i wydrylowane, powkładać w piankę wiśniową. Wierzch posmarować pianką agrestową, odstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto kroić po skosie. Smacznego !
Ciasto wiśniowe z pianką
Ciasto zostało posmarowane śmietaną i ułożono na niej paski ciasta
Ciasto wiśniowe z pianką
W puste mięjsca nałożono piankę agrestową i wiśniową
Ciasto wiśniowe z pianką
Wolne miejsca lekko posmarować pianką wiśniową
Ciasto wiśniowe z pianką
Ułożyć resztę ciasta w miejscach wypełnienia i piankę wiśniową z wiśniami
Ciasto wiśniowe z pianką
Całość posmarowano pianką agrestową i odstawiono ciasto do lodówki