Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami pod różową pianką
Ciasto:
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz pokrojoną w drobną kostkę margarynę. Zarabiamy jednolite ciasto, z którego odcinamy 1/4 i wkładamy ją do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ja rwałam ciasto na mniejsze kawałki, a następnie dociskałam je do blachy. Na ciasto, skórką do spodu wykładamy umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki, a na nie dajemy ubitą piankę.
Pianka:
Schłodzone białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy oba sproszkowane kisiele i wszystko dokładnie ze sobą miksujemy.
Gotową piankę przekładamy na śliwki, na którą za pomocą dużych oczek tarki ścieramy pozostałe ciasto, które chłodziło się w zamrażarce.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto musi dobrze ostygnąć inaczej będzie się je źle kroiło.
Przed podaniem można ciasto posypać cukrem pudrem.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz pokrojoną w drobną kostkę margarynę. Zarabiamy jednolite ciasto, z którego odcinamy 1/4 i wkładamy ją do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ja rwałam ciasto na mniejsze kawałki, a następnie dociskałam je do blachy. Na ciasto, skórką do spodu wykładamy umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki, a na nie dajemy ubitą piankę.
Pianka:
Schłodzone białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy oba sproszkowane kisiele i wszystko dokładnie ze sobą miksujemy.
Gotową piankę przekładamy na śliwki, na którą za pomocą dużych oczek tarki ścieramy pozostałe ciasto, które chłodziło się w zamrażarce.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st. przez około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto musi dobrze ostygnąć inaczej będzie się je źle kroiło.
Przed podaniem można ciasto posypać cukrem pudrem.
2milutka
misia5
Cieszę się, że Ci się podoba:)
monikaT83
misia5
Cały rok człowiek na nie czeka:) A jak się pojawią to można szaleć i robić z nich różne pyszności:)
monikaT83
jaNina
misia5
Oj tak:)
czekoladka_m
misia5
Zapraszam:) Śliwek Ci u mnie dostatek i w każdej chwili mogę upiec kolejne ciasto:)
edytaha
Misiu, to lepiej już zaczynaj, bo właśnie zakładam buty :D
misia5
Czekam na Ciebie z ogromną niecierpliwością:)
czekoladka_m
misia5
Czekam zatem i na Ciebie:)