szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Pieczarki faszerowane jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne bezmięsne danie. Zamiast koperku do nadzienia można dodać swoją ulubioną zieleninę. Nadzienie doprawiamy na pikantnie.

Pieczarki faszerowane jajkami

Składniki:

Pieczarki faszerowane jajkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane jajkami

Etap 1

Pieczarki faszerowane jajkami
Pieczarki należy oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.

Pieczarki obrać i oddzielić od nich nóżki.

Kapelusze oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.

Nóżki od pieczarek drobno pokroić i usmażyć na rozgrzanym oleju z drobno posiekaną cebulką.

W tracie smażenia doprawić solą i pieprzem.

Etap 2

Pieczarki faszerowane jajkami
Dokładnie wymieszany farsz nałożyć do kapeluszy.

Ugotować 5 jajek. Ostudzić. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pieczarkami. Do masy dodać koperek, tartą bułkę i 1 surowe jajko.

Dokładnie wszystko wymieszać. Nadzienie doprawić na pikantnie solą i pieprzem.

Masą napełnić kapelusze i ustawić na nasmarowanej olejem blaszce do zapiekania.

Etap 3

Pieczarki faszerowane jajkami
Na wierzchu nadzienia przed wstawieniem do piekarnika ułożyć wiórki masła.

Pieczarki delikatnie obsypać tartą bułką i na wierzchu nadzienia ułożyć po odrobinie masła.

Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 minut w zależności od wielkości kapeluszy.