Sposób przygotowania:
Pieczarki faszerowane jajkamiEtap 1
Pieczarki obrać i oddzielić od nich nóżki.
Kapelusze oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
Nóżki od pieczarek drobno pokroić i usmażyć na rozgrzanym oleju z drobno posiekaną cebulką.
W tracie smażenia doprawić solą i pieprzem.
Etap 2
Ugotować 5 jajek. Ostudzić. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pieczarkami. Do masy dodać koperek, tartą bułkę i 1 surowe jajko.
Dokładnie wszystko wymieszać. Nadzienie doprawić na pikantnie solą i pieprzem.
Masą napełnić kapelusze i ustawić na nasmarowanej olejem blaszce do zapiekania.
Etap 3
Pieczarki delikatnie obsypać tartą bułką i na wierzchu nadzienia ułożyć po odrobinie masła.
Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20-30 minut w zależności od wielkości kapeluszy.