Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Jajka faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tak przyrządzone jajka co roku przygotowuję dla moich bliskich na Wielkanocny stół. Faszerowane pieczarkami z cebulką, żółtkiem posmarowane warstwą majonezu i chrzanu są przepyszne.

Jajka faszerowane

Składniki:

Jajka faszerowane

 

  • 6 jajek
  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • ok.14 łyżek gęstego majonezu
  • 1 kopiata łyżeczka musztardy stołowej
  • 12 łyżeczek chrzanu ze słoiczka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane
Szczypiorek płuczemy wodą i drobno siekamy. Pieczarki myjemy, ścieramy na grubych oczkach tarki .Dusimy w rondelku na łyżce masła, aż całkowicie wyparuje z nich woda. Studzimy. Cebulkę obieramy, kroimy w drobniutką kostkę i rumienimy na jasny złoty kolor w rondel;ku z dodatkiem łyżki masła.

Studzimy. Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Studzimy i obieramy. Następnie przekrawamy na pół w wzdłuż.

Z połówek jajek wyciągamy żółtka które drobniutko siekamy. Do miseczki przekładamy pieczarki, cebulkę, żółtka, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, 2-3 łyżki majonezu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dokładnie razem mieszamy.

Połówki białek nadziewamy farszem, następnie rozsmarowujemy po płaskiej łyżce majonezu a następnie rozsmarowujemy po łyżeczce chrzanu.

Jajka posypujemy siekanym szczypiorkiem.

Tagi:

chrzan jajka