migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Jajka po szkocku ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jajka po szkocku są bardzo pyszne i ładnie się prezentują w przekroju. Można je podać na ciepło lub na zimno. Ja mięsną masę wzbogaciłam szpinakiem.

Jajka po szkocku ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jajka po szkocku ze szpinakiem

 

  • 650 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
  • 8 małych jajek
  • mała bułka namoczona w mleku
  • 250g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka po szkocku ze szpinakiem
Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, wystudzić. 7 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.

Do mięsa mielonego dodać wystudzony szpinak, surowe jajko, odciśniętą bułkę i dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem.

Mięsną masę podzielić na mniej więcej 7 równych części. Następnie każdą część rozpłaszczyć, na środku ułożyć ugotowane jajo i dokładnie je oblepić. Obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć na oleju na złoty kolor, ja smażę na patelni i wlewam więcej oleju ale można też smażyć na głębokim oleju. Osączyć na papierowym ręczniku.

Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę.
Jajka po szkocku ze szpinakiem
Do mięsa mielonego dodać wystudzony szpinak, surowe jajko, odciśniętą bułkę i dokładnie wyrobić.
Jajka po szkocku ze szpinakiem
Mięsną masę podzielić na mniej więcej 7 równych części. Następnie każdą część rozpłaszczyć, na środku ułożyć ugotowane jajo i dokładnie je oblepić.
Jajka po szkocku ze szpinakiem
Następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
Jajka po szkocku ze szpinakiem
Smażyć na oleju na złoty kolor, ja smażę na patelni i wlewam więcej oleju ale można też smażyć na głębokim oleju.