SUPERPRZEPIS

Pieczarki faszerowane pokrzywą

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 27
Pieczarki faszerowane pokrzywą Więcej zdjęć (3)

Pieczarki faszerowane mogą stanowić przystawkę lub samodzielne danie. W połączeniu z boczkiem, pokrzywą i rozpływającym się serem smakują pysznie!!! Są soczyste, sycące, tanie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

Pieczarki faszerowane pokrzywą

SKŁADNIKI

  • 10 dużych pieczarek,
  • 8 dag wędzonego boczku,
  • 8 dag sera żółtego,
  • 2 szklanki sparzonych liści pokrzywy,
  • Olej,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane pokrzywą

ETAP 1

Pieczarki faszerowane pokrzywą
środki pieczarek wyjmujemy za pomocą łyżeczki

Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki grzybów.

ETAP 2

Pieczarki faszerowane pokrzywą
wyjęte ogonki kroimy i przysmażamy

Usunięte części drobno siekamy i przysmażamy na oleju.

ETAP 3

Pieczarki faszerowane pokrzywą
Składniki farszu łączymy ze sobą

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do przysmażonych pieczarek. Całość chwilę razem podgrzewamy. Gdy boczek się wytopi dodajemy odciśniętą pokrzywę.

Całość doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy większą połowę startego sera. Część sera pozostawiamy na wykończenie wierzchu.

ETAP 4

Pieczarki faszerowane pokrzywą
Przygotowanym farszem napełniamy grzybki

Gotowym, pokrzywowym farszem wypełniamy przygotowane pieczarki. Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym wcześniej olejem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczarki zapiekamy około 20 minut w 180°C. Tuż przed końcem pieczenia wierzch dania posypujemy pozostawioną częścią żółtego sera.
Pokrzywowe grzybki podajemy na ciepło oprószone szczypiorkiem.


Tagi:

pieczarki