Sposób przygotowania:
Pieczarki faszerowane pokrzywąETAP 1
Pieczarki przepłukujemy i osuszamy. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki grzybów.
ETAP 2
Usunięte części drobno siekamy i przysmażamy na oleju.
ETAP 3
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do przysmażonych pieczarek. Całość chwilę razem podgrzewamy. Gdy boczek się wytopi dodajemy odciśniętą pokrzywę.
Całość doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy większą połowę startego sera. Część sera pozostawiamy na wykończenie wierzchu.
ETAP 4
Gotowym, pokrzywowym farszem wypełniamy przygotowane pieczarki. Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym wcześniej olejem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczarki zapiekamy około 20 minut w 180°C. Tuż przed końcem pieczenia wierzch dania posypujemy pozostawioną częścią żółtego sera.
Pokrzywowe grzybki podajemy na ciepło oprószone szczypiorkiem.