Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pieczarki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Do marynowania najlepiej nadają się małe pieczarki, ja co roku robię takie pieczarki, w zimie do sałatki mam jak znalazł.

Pieczarki marynowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczarki marynowane

do słoika

zalewa

  • ocet - 0,5 szkl
  • woda - 3 szkl
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 0,5 łyżki

dodatkowo

  • sól - 1 łyżeczka
  • kwasek cytrynowy
  • gorczyca
  • listek laurowy
  • marchewka

Sposób przygotowania:

Pieczarki marynowane
Do garnka wlać wodę, dodać sól i kwasek, zagotować. Pieczarki umyć, przełożyć do gotowanej wody, gotować 5 minut. Następnie odcedzić. Układać pieczarki w wyparzonych słoikach, do każdego słoika włożyć po dwa listki laurowe, plastry marchewki i łyżeczkę gorczycy.

Zalewa : Do garnka wlać wodę z octem, dodać cukier i przyprawy, zagotować. Gorącą zalewą, zalać pieczarki, zakręcić słoiki, odstawić do góry dnem. 
Pieczarki marynowane
Obgotowane pieczarki włożone do wyparzonych słoików z przyprawami i marchewką
Pieczarki marynowane
Do garnka wlano wodę z octem cukrem i przyprawami