kissandra

kissandra

Szef Kuchni
[Przepisów: 81]

Pieczarki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Marynowane pieczarki zrobione w domu są pyszną przekąską na każdej imprezie, uwielbiają je panowie jako zagrychę.:)

Pieczarki marynowane

Składniki:

Pieczarki marynowane

 

  • małe pieczarki
  • czosnek
  • marchewka
  • ziele ang.
  • pieprz ziarnisty
  • kwasek cytrynowy
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu na 3 szklanki wody
  • 1 łyżka stołowa soli

Sposób przygotowania:

Pieczarki marynowane
Pieczarki myjemy, gotujemy w wodzie z kwaskiem cytrynowym (aby nie zczarniały )do miękkości ok 5 minut od zagotowania. Jeszcze gorące przekładamy do słoików , do każdego wkładamy pokrojone w plasterki marchewki kawałki czosnku, ziele angielskie i pieprz cały.Zalewę zagotowujemy zalewamy nią pieczarki i zamykamy słoik, ja już dodatkowo nie wekuję ale jeśli ktoś ma obawy to można 2-3 minutki zawekować.