Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Pieczarki nadziewane dwoma serami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pieczone pieczarki jak dla mnie są pyszne bez względu na rodzaj nadzienia, ale te smakowały mi wyjątkowo.

Pieczarki nadziewane dwoma serami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki nadziewane dwoma serami

 

  • 6 dużych pieczarek
  • 1 niewielka czerwona cebula
  • 60 g. ulubionego sera pleśniowego
  • 2 łyżki tartej mozzarelli
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pieczarki nadziewane dwoma serami
Odcinam nóżki z wcześniej oczyszczonych pieczarek, wnętrze kapeluszy lekko solę, a brzegi smaruję oliwą. Grzyby układam w natłuszczonym naczyniu do pieczenia, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 10 minut. W tym czasie siekam w kostkę cebulę i pieczarkowe nóżki, przekładam je na patelnię z łyżką oliwy, lekko solę i smażę 5 minut pod przykryciem. Kroję w kawałki ser pleśniowy, układam po kilka w każdym podpieczonym kapeluszu, po czym wypełniam go doprawioną do smaku smażoną cebulką i pieczarkami. Wszystkie pieczarki posypuję mozzarellą i wstawiam jeszcze na 20 minut do piekarnika (210 stopni C).
Pieczarki nadziewane dwoma serami
Z każdej pieczarki wycinam nóżkę, a wnętrze lekko solę
Pieczarki nadziewane dwoma serami
Posiekane nóżki podsmażam lekko z cebulą
Pieczarki nadziewane dwoma serami
Na dnie układam ser pleśniowy, a potem podsmażony farsz
Pieczarki nadziewane dwoma serami
Przed pieczeniem wszystkie posypuję tartą mozzarellą