Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pieczarki tymiankowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

zazwyczaj wykorzystuję leśne grzyby, ale kiedy śnieżna zima za pasem to kupuję pieczarki...

Pieczarki tymiankowe

Składniki:

Pieczarki tymiankowe

 

  • 0,5 kg drobnych, białych pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki listków tymianku (najlepiej świeżego, ale może być też suszony)
  • 1 łyżka soku z cytryny do smaku: sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki tymiankowe
Pieczarki oczyścić dokładnie - można to zrobić wycierając je ręcznikiem papierowym a jeśli trzeba umyć pod bieżącą wodą. Najmniejsze pozostawić w całości, nieco większe można przekroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni mocno rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki - ważne aby patelnia była duża i grzyby smażyły się w jednej warstwie. Obsmażamy pieczarki ok. 10 min., mieszając czasami albo potrząsając naczyniem aż się zezłocą. Na koniec dodajemy sól, pieprz i tymianek, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przykrywamy patelnię, zmniejszamy ogień i dusimy całość 10 min.. Tak przygotowane pieczarki podaję do różnego rodzaju mięs albo po prostu z kawałkiem pieczywa jako samodzielną przekąskę.