Pieczarki w majonezie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo prosty sos do wykonania w ciągu całego roku, jak i na każdą okazję.

Pieczarki w majonezie

Składniki:

Pieczarki w majonezie

 

  • 0,5 kg pieczarek (średnich, jeszcze zamkniętych);
  • 200 ml majonezu;
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego (świeżo zmielonego);
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypioru ( od wiosny do jesieni siedmiolatka z działki).

Sposób przygotowania:

Pieczarki w majonezie
Pieczarki oczyść, jeśli chcesz obierz ( ja nie obieram zamknietych pieczarek , nie myj. Pokrój na 1-2 mm plasterki, razem z ogonkami, posól i wymieszaj, przykryj szczelnie (łapie zapachy) odstaw w chłodne miejsce na 4-5 godzin.
Wyłóż na sito (najlepiej z tworzywa)soku nie wylewaj (na razie). Po odsączeniu, wymieszaj z pietruszką, pieprzem, po 10 min z majonezem. Jeśli za gęste to dolej trochę soku ( teraz resztę możesz wylać).
Możesz ten sos podać do jaj (na Wielkanoc u mnie zawsze (!), do wędlin, pasztetu na zimno, a można i bez niczego z bułką(!).
Charakterystyczny lekko fioletowy kolor jest też ozdobą stołu, tylko nie na długo, jest szybko zjadany.