Sposób przygotowania:
Pieczarki w majonezie
Pieczarki oczyść, jeśli chcesz obierz ( ja nie obieram zamknietych pieczarek , nie myj. Pokrój na 1-2 mm plasterki, razem z ogonkami, posól i wymieszaj, przykryj szczelnie (łapie zapachy) odstaw w chłodne miejsce na 4-5 godzin.
Wyłóż na sito (najlepiej z tworzywa)soku nie wylewaj (na razie). Po odsączeniu, wymieszaj z pietruszką, pieprzem, po 10 min z majonezem. Jeśli za gęste to dolej trochę soku ( teraz resztę możesz wylać).
Możesz ten sos podać do jaj (na Wielkanoc u mnie zawsze (!), do wędlin, pasztetu na zimno, a można i bez niczego z bułką(!).
Charakterystyczny lekko fioletowy kolor jest też ozdobą stołu, tylko nie na długo, jest szybko zjadany.
Wyłóż na sito (najlepiej z tworzywa)soku nie wylewaj (na razie). Po odsączeniu, wymieszaj z pietruszką, pieprzem, po 10 min z majonezem. Jeśli za gęste to dolej trochę soku ( teraz resztę możesz wylać).
Możesz ten sos podać do jaj (na Wielkanoc u mnie zawsze (!), do wędlin, pasztetu na zimno, a można i bez niczego z bułką(!).
Charakterystyczny lekko fioletowy kolor jest też ozdobą stołu, tylko nie na długo, jest szybko zjadany.