Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczarki z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Odciąć ogonki grzybów, oczyścić, odłożyć kapelusze. Posiekać ogonki i obsmażyć z cebulką na 1 łyżce masła, na półmiękko.

Pieczarki z grilla

Składniki:

Pieczarki z grilla

 

  • 24 średnie grzyby
  • 1/4 filiżanki posiekanej świeżej cebulki
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta pokruszonego pieprzu
  • 1/4 filiżanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 filiżanki posiekanej szynki (gotowanej nie wędzonej)
  • 1 łyżka pociętej pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki z grilla
Odciąć ogonki grzybów, oczyścić, odłożyć kapelusze. Posiekać ogonki i obsmażyć z cebulką na 1 łyżce masła, na półmiękko. Dodać mąkę, majeranek i pieprz; wymieszać; dodać wino. Smażyć do miękkości, aż pojawią się bąbelki w sosie. Na końcu wmieszać szynkę i pietruszkę. Nadziać kapelusze pieczarek mieszaniną grzybowo-szynkową. Owinąć kapelusze w folię, dodając do każdego zawiniątka odrobinę masła. Grillować na średnim lub małym żarze od 15 do 20 minut w zależności od wielkości pieczarek. Po upieczeniu wyjąć z folii i podawać posypane świeżą pietruszką.