Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczarkowa z kalarepką i cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna zupka pieczarkowo-warzywna z tartą kalarepką, zagęszczona śmietanką kremówką wymieszaną z pszenną mąką.

Pieczarkowa z kalarepką i cieciorką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarkowa z kalarepką i cieciorką

 

  • 60 dkg pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 50 g selera korzeniowego
  • 50 g pora
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • 1 kalarepka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1,5 l bulionu grzybowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki
  • 1 puszka cieciorki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa z kalarepką i cieciorką
Pieczarki pokroić półplasterki. Marchewki, seler, pietruszkę i kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na maśle. Do cebuli dodać grzyby, usmażyć je, lekko doprawić solą i pieprzem. Wrzucić przygotowane warzywa, chwilę razem podsmażać, co jakiś czas mieszając. Wlać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać odsączoną cieciorkę, wymieszać. Śmietanę rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody. Zawiesiną zagęścić zupę. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną, przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Pieczarkowa z kalarepką i cieciorką
Pokrojona w kostkę cebula podsmażana na maśle.
Pieczarkowa z kalarepką i cieciorką
Pokrojone w półplasterki grzyby dodane do cebuli i podsmażane.
Pieczarkowa z kalarepką i cieciorką
Przygotowane warzywa dodane do usmażonych na maśle grzybów.
Pieczarkowa z kalarepką i cieciorką
Odsączona cieciorka dodana do ugotowanej zupy.