Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Zupa pieczarkowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem

Składniki:

Zupa pieczarkowa z makaronem

 

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 porcja rosołowa drobiowa
  • sól,pieprz
  • 25 dkg makaronu
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z makaronem
MaPorcję rosołową umyć i włożyć do garnka.Wlać około 2 litry wody i zagotować.Posolić płaska łyżką soli i ugotować bulion .Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić na maśle.Bulion przelać przez sito do drugiego garnka i dodać pieczarki.Gotować zupę około 15 minut dodać zahartowaną (dodać kilka łyżek gorącej zupy do śmietany)śmietanę wymieszaną z mąką .Wymieszać ,doprawić do smaku solą ,świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.Chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia.Makaron ugotować w osolonym wrzątku , odcedzić i przelać zimną wodą.Nałożyć porcję makaronu na talerz i zalać gorącą zupą.

Tagi:

makaron mak