Sposób przygotowania:
Zupa pieczarkowa z soczewicą
Obrane pieczarki należy pokroić w kosteczkę lub paseczki i gotować w osobnym garnku do uzyskania ich miękkości. Można też kierować się kolorem wody, wywar z pieczarek powinien być bardzo ciemny. W osobnym garnku gotujemy wywar z włoszczyzny (duża ilość marchewek, pietruszka, cebula, kapusta, seler, nać), przyprawiając solą i pieprzem aż do miękkości warzyw i odpowiedniego smaku. Kiedy wywary będą gotowe należy je połączyć i dodać do nich soczewicę. Gotować całość jeszcze przez około 10 minut. W tym czasie osobno należy ugotować makaron. Kiedy wszystko będzie już odpowiedni czas gotowane należy dodać łyżkę/dwie śmietany i wszystko odpowiednio połączyć. Soczewica doda zupie pieczarkowej odpowiedni smak, wyjątkowo. Taką zupę polubią również dzieci (dla gładkości można zmiksować całą zupę, wtedy będzie miała lekką konsystencję kremu).