Sposób przygotowania:
Pieczarkowce
Przygotować rozczyn:
Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto. Przykryć ściereczkę i odłożyć na pół godziny.
Przygotować farsz:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody, doprawić do smaku.
Ciasto krucho-drożdżowe rozwałkować, przekroić wzdłuż na dwie części, na każdej rozsmarować farsz pieczarkowy, zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić ukośnie.
Zawijaski układać na blaszce, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Smacznego.
Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto. Przykryć ściereczkę i odłożyć na pół godziny.
Przygotować farsz:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody, doprawić do smaku.
Ciasto krucho-drożdżowe rozwałkować, przekroić wzdłuż na dwie części, na każdej rozsmarować farsz pieczarkowy, zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić ukośnie.
Zawijaski układać na blaszce, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Smacznego.
farsz:
3 cebule
70 dkg pieczarek
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
zioła prowansalskie